پاوه (به کردی: پاوه) یکی از شهرهای شمالی استان کرمانشاه و مرکز شهرستان پاوه است که در مجاورت مرز ایران-عراق قرار دارد. به دلیل ساختار پلکانی، پاوه ملقب به شهر هزارماسولهاست.
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
پاوه از مناطق زیبای استان کرمانشاه است که در گذشته به «اورامانات» معروف بوده است. نام پاوه را به «پاوه» سردار یزدگرد سوم - آخرین پادشاه ساسانی - منسوب می دانند که جهت جلب حمایت اکراد، روانه این منطقهشدو مورد احترام اهالی قرار گرفت. بعدها به خاطر تجلیل از آن سردار، این ناحیه را پاوه نامیدند، که در کتابهای عربیفاوج آمده است. پس از اسلام فاوج نام گرفت سپس به پاوه تغییر نام یافت.
عده ای دیگر معتقدند که واژه پاوه به معنی پایدار و ثابت است .هم چنین معنای کلمه اورامانات از اورتن (اورامان) نام یکی از سرودهای دینی زرتشتیان گرفته شده است. قلعه دژ و پاسگه که هنوز در پاوه وجود دارند بازمانده و باروی عهد آن سردار است. ظاهراً در محلی نزدیک پاوه که اکنون جنگاه گفته میشود مردم پاوه با سعدوقاص جنگیدهاند.
از شهرهای نزدیک به پاوه میتوان شهرهای جوانرود، روانسر، مریوان روستای لاران و منطقه شهرزور عراق را نام برد.
منطقهای که پاوه در آن واقع است بسیار خوش آب و هوا است و در کنار کوهستان اورامانات قرار گرفتهاست.
ساکنین این شهر کرد بوده و به دو گویش هورامی و سورانی (جافی) تکلم میکنند. هورامیها بومیان اصلی شهر بوده و به گویش هورامی تکلم میکنند که به عقیده برخی یکی از گویشهای زبان کردی است.جافها عموماً در روستاهای اطراف شهر پاوه زندگی میکنند که در سالهای اخیر تعداد زیادی از آنها به شهر پاوه مهاجرت کردهاند. شهر پاوه همکنون در اثر توسعه شهری به روستاهای اطراف خود شامل دوریسان، چورژی، نوسمه، بندره و نوریاب متصل شدهاست. اگرچه روستاهای نامبرده به صورت رسمی در محدوده شهرداری پاوه قرار ندارند.
نظرات شما عزیزان:
.: Weblog Themes By Pichak :.